Blomstertid

Floristulrik”Den blomstertid nu kommer”. För de flesta av oss väcker denna strof en känsla av spirande grönska, blommande syrener, skolavslutning och sommarlov!

För oss blomsterälskare är den dock lite missvisande, för vi lever ju varje dag i en blomstertid. Varje säsong har sina speciella blommor och en viss tid då de är som allra vackrast. Det är nästan svårt att tänka sig en årstid utan att se just den säsongens blommor framför sig, eller hur?

Varje florist har sin favoritsäsong. Många gillar våren. Då fylls det på till bristningsgränsen med tulpaner i alla möjliga färger, former och storlekar i butikerna. Men även anemoner, ranunkler, snitthyacinter, ginst och mimosa, ja vi hänger oss totalt till vårblommorna. Sedan, när påsken är över, tröttnar vi snabbt på vårens blomsterskafferi och blickar framåt.

Nu vill vi ha sommar. Fram med sommarblommorna! Utekrukorna fylls med prunkande planteringar av alla möjliga och omöjliga kombinationer. Frågan är bara vilket tema vi ska välja i sommar. Det finns ju så mycket som är vackert. Floristerna bara håller med, för vi tycker att allt är fint, bara det hamnar på rätt plats.

Sedan kommer hösten, det blir allt mörkare. Då ska allt brinna i höstens olika färger. Gult, orange, brunt, rött, rost, vinrött, ja alla nyanser som vi kallar för höstfärger. Alla de toner vi kan se i ett lönnträd som står där i sin prakt och bara duger! Alla färger som finns i det vi skördar från våra fruktträd och trädgårdsland. Vi vill verkligen ta in hösten i våra hem.

Det blir kallare och plötsligt är vintern här. Från det att den första frosten gör marken alldeles isig, så tänker vi bara på en sak, Julen, och vi börjar genast smycka våra hem. Det ska glittra! Men lika fort som vi börjar längta efter Julen, lika fort är den över och vintern har omfamnat oss med sina kalla, vita händer. Det dröjer ändå inte länge innan snön börjar smälta och vår längtan efter våren smyger sig över oss och allt börjar om igen.

Så, blomstertid har vi alltid. Här och nu! Den tar aldrig slut och tur är väl det.Ta tillvara på vad våra olika årstider har att ge och njut av det. För blommor ska man njuta av. Planera in dina blomsterinköp, skriv in i din kalender att du ska köpa blommor och gör det ofta. Det gör jag. För mig är ”blomstertid” verkligen något ”som räcker året om”.

Ulrik Nordestgaard

floristulrik.se, info@floristulrik.se